«Картоп» ауруы дегеніміз не?
Картоп ауруы немесе «жабысқақ» (Bacillus mesentericus) және шөп (Bacillus subtilis) таяқшалары спора арқылы пайда болады. Басқа бактериялардан айырмашылығы, спора түрінде картоп ауруының қоздырғыштары жоғары температураға (120°C дейін) төзімді және нан пісірукезінде тіршілік етеді. Жаз мезгілінде нанда картоп ауруы жиі кездеседі.
«Картоп» таяқшасы әдетте бидай ұны деп аталатын нан өнімдерінде, яғни қарапайым «ақ» нанда кездеседі. Жоғары қышқылдығы бар қара бидай өнімдерінде, сонымен қатар жоғары рецептурамен дайындалатын кондитер өнімдерінде, мысалы, торт пен тоқаштарда картоп таяқшасы болмайды. Ылғалдылығы төмен нан өнімдерінде кептірілген нанда немесе крекер өнімдерінде картоп таяқшасын анықтау қиын. Жалпы алғанда, картоп ауруы ұсақ нан өнімдеріндеірі өнімдерге қарағанда әлдеқайда аз кездеседі. Бактерия күн ысыған кезде ушығады.
Нан және тоқаш өнімдерінде «картоп» ауруы пайда болуына жаз мезгілі қолай.
Жоғары сортты ұннан жасалған нан өнімдері «Картоп» ауруына өте сезімтал. Жаз мезгілінде рационға ірі тартылған ұннан жасалған нанды қосқан жөн.Қарабидай нан өнімдері «картоп» ауруына тап болмайды.
Ақ және қара сорт нан бірге сақталған кезде картоп таяқшасы тез таралады.
Нанды полиэтилен қаптарда ұзақ сақтауға болмайды.
Нан сақталатын ыдыс, тақтайша және пышақ 3%-ды сіркесу ерітіндісімен сүртілуі тиіс.
«Картоп» ауруын жұқтырған нан екінші рет пайдалануға болмайды(тартылған етке қосу,кептіру).
Нан мен тоқаш өнімдерін сақтау шарттары сақталатын (желдетілетін қойма үй-жайлары, ауаны баптайтын сауда залдары, бөлке мен батондарды өткізуге арналған арнайы жабдықталған сөрелер немесе витриналар) бар арнайы сауда орындарында сатып алу ұсынылады.
«Картоп» ауруы дегеніміз не?
Картоп ауруы немесе «жабысқақ» (Bacillus mesentericus) және шөп (Bacillus subtilis) таяқшалары спора арқылы пайда болады. Басқа бактериялардан айырмашылығы, спора түрінде картоп ауруының қоздырғыштары жоғары температураға (120°C дейін) төзімді және нан пісірукезінде тіршілік етеді. Жаз мезгілінде нанда картоп ауруы жиі кездеседі.
«Картоп» таяқшасы әдетте бидай ұны деп аталатын нан өнімдерінде, яғни қарапайым «ақ» нанда кездеседі. Жоғары қышқылдығы бар қара бидай өнімдерінде, сонымен қатар жоғары рецептурамен дайындалатын кондитер өнімдерінде, мысалы, торт пен тоқаштарда картоп таяқшасы болмайды. Ылғалдылығы төмен нан өнімдерінде кептірілген нанда немесе крекер өнімдерінде картоп таяқшасын анықтау қиын. Жалпы алғанда, картоп ауруы ұсақ нан өнімдеріндеірі өнімдерге қарағанда әлдеқайда аз кездеседі. Бактерия күн ысыған кезде ушығады.
Нан және тоқаш өнімдерінде «картоп» ауруы пайда болуына жаз мезгілі қолай.
Жоғары сортты ұннан жасалған нан өнімдері «Картоп» ауруына өте сезімтал. Жаз мезгілінде рационға ірі тартылған ұннан жасалған нанды қосқан жөн.Қарабидай нан өнімдері «картоп» ауруына тап болмайды.
Ақ және қара сорт нан бірге сақталған кезде картоп таяқшасы тез таралады.
Нанды полиэтилен қаптарда ұзақ сақтауға болмайды.
Нан сақталатын ыдыс, тақтайша және пышақ 3%-ды сіркесу ерітіндісімен сүртілуі тиіс.
«Картоп» ауруын жұқтырған нан екінші рет пайдалануға болмайды(тартылған етке қосу,кептіру).
Нан мен тоқаш өнімдерін сақтау шарттары сақталатын (желдетілетін қойма үй-жайлары, ауаны баптайтын сауда залдары, бөлке мен батондарды өткізуге арналған арнайы жабдықталған сөрелер немесе витриналар) бар арнайы сауда орындарында сатып алу ұсынылады.