"Таза Қазақстан": елордалық колледж студенттері үшін экологиялық шеберлік сабақтары өткізілді

"Таза Қазақстан": елордалық колледж студенттері үшін экологиялық шеберлік сабақтары өткізілді

Елорданың Сервис және туризм колледжінде "Таза Қазақстан. Астана - тазалық пен тәртіптің үлгісі" ауқымды экологиялық акциясы аясында экологиялық шеберлік сабақтары өтті, деп хабарлайды қала әкімдігінің ресми сайты.

Колледж оқытушылары мен студенттері пайдалы тағамдар дайындау және қайталама шикізаттан сәндік композициялар жасау дағдыларын көрсетті.

Колледж директоры Салтанат Басығараеваның айтуынша, экологиялық жобаның арқасында студенттер қоршаған ортаға ұқыпты қарауды үйренеді.

"Қазіргі қоғамда өмір сүретін адамдарда көптеген мәселе бар. Бірақ ең өткір және өзекті мәселелердің бірі - қоршаған ортаны сақтау мәселесі. Бұл бізді экологиялық жобаларға көбірек көңіл бөлу қажеттілігі туралы ойлауға әкелді. Біздің колледжде дұрыс тамақтану мәзірін дайындау, құстар мен тиіндерді тамақтандыру, пияз өсімдіктерін отырғызу және басқа да көптеген іс-шаралар бойынша шеберлік сабақтары бар. Биыл біз "Колледж түлектерінің аллеясы" жобасын іске қостық", - деді Салтанат Басығараева.

Іс-шараның бірінші бөлімінде флористика бағыты бойынша шеберлік сабақтары өтті. Студенттер кептірілген гүлдер мен эпоксидті шайырдан сәндік композициялар жасады.

Шеберлік сабақ оқытушысы Ләззат Қалымбетова атап өткендей, бұйымдарды жасау кезінде студенттер қайталама шикізатты пайдаланады.

"Біз тек жаңа гүлдерді қолданамыз. Студенттер флористика сабағынан кейін қалған бүршіктерді өздері кептіреді. Кептірілген гүл шоқтарын тастамау үшін біз салпыншақтар, кулондар, сәндік композициялар жасаймыз. Біз қазір гүлдер мен эпоксидті кофе үстелін жасап жатырмыз. Осылайша біз гүлдерге екінші өмір сыйлаймыз", - деді мұғалім.

Сондай-ақ экологиялық жоба аясында студенттер полиэтилен пакеттерінен себеттер тоқуды және пластикалық бөтелкелерден гүл композицияларын жасауды үйренді.

Іс-шараның екінші бөлімінде пайдалы тағамдар жасау бойынша аспаздық шеберлік сабақтары өтті.

Студенттер шпинат пен қызылшадан құймақ, көкөніс салаты, көкөністерден жаңа сығылған шырындар, тұздалған қияр, шпинат, картоп және сәбіз қосылған нан өнімдерін дайындады.

Оқытушылар мен студенттер атап өткендей, колледжде көкеністер мен шөптер өсірілетін жылыжай жұмыс істейді. Оқушылар өсірілген өнімді сабақ, тәжірибе және шеберлік сабақтары үшін пайдаланады.

Аспаздық сабақтары колледжде әр бейсенбіде өтеді. Студенттер курстастарына, мұғалімдеріне және колледж қызметкерлеріне дайындалған тағамдарды ұсынады.

"Бүгін бізде "Тақтадан үстелге" экологиялық жобасы жүргізілуде. Жылыжайда өсірілгеннің бәрін біз тамақ дайындау үшін қолданамыз. Мысалы, мен көкеністерден пайдалы салат жасадым. Басқа жігіттер коктейльдер, құймақ, маринадталған қияр мен нан дайындайды. Мұндай іс-шаралар колледжде әр бейсенбіде өтеді", - деді екінші курс студенті Дәмір Құсайынов.

Шеберлік сабақтан басқа, колледж студенттері мекеме аумағын көгалдандыруға және көркейтуге белсенді қатысады. Оқушылар сәндік композициялар жасайды, ағаштар, бұталар мен гүлдер отырғызады.