Алматы облысының Өңірлік коммуникациялар қызметінің алаңында тамақтан уланудың алдын алу шаралары туралы брифинг өтті. Осы тақырып бойынша облыстың санитарлық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысының орынбасары Муслим Сағадиев және облыстың денсаулық сақтау басқармасы басшысының орынбасары Лейла Серікбаева сөз сөйледі.
Жылы мезгілде тамақ өнімдерінің әртүрлі микроорганизмдермен ластану қаупі әрдайым артады, оның ішінде тамақ патогендік организмдерге қолайлы тіршілік ету және көбею ортасы болып табылады. Тамақ өнімдерін өндіруде, сақтауда, тасымалдауда және өткізу кезеңдерінде санитариялық-гигиеналық талаптар сақталмаған кезде инфекциялық аурулар мен тамақтан уланулар туындауы мүмкін.
Муслим Сағадиевтің айтуынша, 2022 жылдың кезеңінде Алматы облысында 18 зардап шегушімен топтық тамақтан улану тіркелді, сонымен қатар жіті ішек инфекцияларының 138 жағдайы тіркелді, оның ішінде 88% балалар құрайды. 2023 жылдың өткен тоқсанында ЖІЖ-ның 52 жағдайы тіркелді, оның 33-і балалар, бұл 63% құрайды. Сондай-ақ, қоғамдық тамақтану орындарымен байланысты тағамнан уланудың 2 жағдайы, 71 зардап шегушімен тіркелді.
«Қазір ботулизм сияқты қауіпті аурудың тіркелу жағдайлары байқалады. Көбінесе ботулизм консервілерді (көкөніс, ет, саңырауқұлақ, балық), әсіресе үйде дайындалған, сондай-ақ ысталған және тұздалған балық, ветчина, шұжық, ысталған ет жеген кезде дамиды. Бұл жағдайда өнімдердің иісі, дәмі мен сыртқы түрі өзгермейді. Мәселен, 2022 жылдың 12 айында 9 зардап шегушімен 3 жағдай тіркелді. Олардың барлығы үйдегі консервілерді тұтынумен байланысты. Ауру ОЖЖ-ге әсер етеді және қайтымсыз салдарға әкелуі мүмкін. Уланудың ауырлығына байланысты тамақтан улану белгілері сапасыз тағамды жегеннен кейін бірнеше сағаттан кейін пайда болады және іштің ауыруы, бас ауруы, безгегі, жүрек айнуы немесе құсу түрінде көрінеді»,- деді Мұсылман Сағадиев.
Департамент және аумақтық басқармалар тамақтан уланудың және жіті ішек инфекцияларының өршуінің алдын алуға бағытталған іс-шараларды тұрақты түрде жүргізеді. Атап айтқанда, халық арасында семинар-тренингтер, әңгімелер, санитарлық-ағарту жұмыстары, дәрістер, радио-дәрістер өткізіледі, мақалалар жарияланады, көрнекі үгіт-насихат таратылады.
Өз кезегінде Лейла Пернебайқызы тамақтан уланудың алдын алу бойынша бірқатар маңызды шараларды атап өтті. Мысалы:
- Шикі емес, пастерленген сүтті сатып алыңыз;
- Қолыңызды мұқият жуыңыз;
- Өнімдерді дұрыс сақтаңыз, шикі және дайын өнімдерді бірге сақтауға жол бермеңіз.
- Тағамды жәндіктерден, кеміргіштерден және басқа жануарлардан қорғаңыз;
- Қауіпті бактериялары бар топырақ қалдықтарын кетіру үшін жемістерді, жидектер мен көкөністерді тұтынар алдында мұқият жуыңыз (жақсырақ қайнатылған сумен);
- Азық-түлікті "қолмен" және рұқсат етілмеген сауда орындарынан сатып алмаңыз.