Almaty crossroads жыл сайын Алматыда 2022 жылдан бері өткізіліп келеді және индустрия мамандары арасында гастрономиялық тәжірибе алмасуға арналған алаң, сондай-ақ қала тұрғындары үшін тартымдылық нүктесі болып табылады. Фестиваль Қазақстан мен Алматыға Орталық Азияның гастрономиялық көшбасшысы мәртебесін бекітеді, "неономадтардың асханасын" насихаттайды және қазақстандық аспаздар мен мейрамханалардың әлемдік аренадағы позициясын күшейтеді. Жобаның маңызды стратегиялық мақсаты-Michelin және The world ' s 50 Best Restaurants сияқты беделді халықаралық рейтингтерді тарту.
Биыл Almaty Crossroads трансформациялануда-қазіргі заманғы өнер фестивальдің толыққанды қатысушысы болып, дамудың екі векторын, гастрономия мен туризмді толықтырады және байытады. Фестиваль өнерді қала тұрғындары мен қонақтарына жақындату үшін тірі қалалық ортаға, мейрамханаларға апарады.
Almaty crossroads 2025 аясында кешкі ас, таңғы ас және басқа да гастрономиялық іс-шаралар өтеді. Фестиваль әлемдік деңгейдегі бастықтарды, соның ішінде Michelin жұлдыздарының иелерін жинайды. Гастрономиялық бағдарламадан басқа, фестиваль халықаралық сарапшылармен бірге бірқатар қоғамдық ағымдарды ұсынады. Ұйымдастырушылар-Almaty Tourism Bureau және ABR компаниясы.
"Almaty crossroads-бұл қаланың жаңа мәдени келбетін қалыптастыратын оқиға. Фестиваль Алматыны гастрономия білгірлері үшін ғана емес, қазіргі заманғы өнер мен креативті индустрияларға қызығушылық танытқандар үшін де тарту нүктесі ретінде көрсетеді. Түрлі бағыттардың мұндай бірлестігі мегаполистің тұрғындар мен туристер үшін тартымдылығын күшейтеді және халықаралық аренада өзін танытуға мүмкіндік береді", - деп атап өтті Almaty Tourism Bureau директоры Дияр Асқаров.
"Біз жыл сайын дүние жүзіндегі жүздеген мейрамханаларға келетін журналистер мен әлемдік гастрономиялық рейтингтердің қазылар алқасының төрағаларын шақырамыз. Біз оларға Алматы мен мейрамханаларды көрсетіп қана қоймай, қалаға олардың тәжірибесінен шабыт алуға және сұрақтар қоюға мүмкіндік беруіміз маңызды болды. Осылайша Crossroads Talks бағдарламасы пайда болды", - деп бөлісті ABR креативті директоры Жәмила Әбілова.
Кураторлар Владислав Слудский мен Марьямгүл Ескен тамақ, рәсім және адам тақырыбын бейнелейтін, тәжірибе жасайтын, зерттейтін немесе басқаша түрде өзара әрекеттесетін маңызды өнер туындыларын таңдады. Бұл жұмыстар фестиваль мәзірінің бастапқы нүктесі болды. Фестиваль гастрономиялық форматтардың он бестен астамын біріктірді — жергілікті өнімдерге негізделген авторлық асханасы бар заманауи мейрамханалардан бастап, түсінікті қалалық кафелер мен Алматының көше мәдениетін бейнелейтін жарқын стрит‑фуд тұжырымдамаларына дейін.
Әр мейрамхана кураторлар таңдаған өнер туындыларынан шабыт алып, өзінің үш тағамдық жиынтығын жасады. Фестиваль мәзірі 7-21 қыркүйек аралығында қол жетімді болады. Толығырақ оқып, мейрамханалар тізімін Instagram @Almaty сайтынан біле аласыз.crossroads.