Балық және балық өнімдерінің қауіпсіздігі

Балық және балық өнімдерінің қауіпсіздігі

Балық - жоғары сапалы ақуыздың ең жақсы көздерінің бірі. Балық белоктарында ағзаға қажетті барлық маңызды аминқышқылдары бар. Еттен айырмашылығы ,балық ақуыздарында маңызды амин қышқылы метиониннің көп мөлшері бар. Балық ақуыздары 93-98%, ет белоктары 87-89% сіңімді.

Балық пен теңіз өнімдері тек ақуызға ғана емес, сонымен қатар майлы балықтардағы (лосось, лосось, кемпірқосақ форель, скумбрия, майшабақ, тунец, сардина сияқты) құрамындағы Омега-3 және Омега-6 май қышқылдарының жоғарылауына байланысты жоғары тағамдық құндылыққа ие. ). Жоғары физиологиялық белсенділігі бар бұл полиқанықпаған май қышқылдары жасушааралық процестер үшін өте маңызды, қабынуға қарсы әсерге ие, қандағы төмен және өте төмен тығыздықтағы липопротеидтердің мөлшерін азайтады (осылайша жүрек-қан тамырлары ауруларының қаупін азайтады). Барлық балықтар микроэлементтерге бай: калий, магний, кальций және әсіресе фосфор. Ол сондай-ақ В дәрумендерінің маңызды көзі болып табылады, көптеген балықтардың бауырында A, D, E дәрумендері жоғары. Теңіз балығы мен теңіз өнімдері йод пен фторға бай.

Балық өнімдеріне қойылатын міндетті қауіпсіздік талаптары және онымен байланысты өндіру, сақтау, тасымалдау, өткізу және кәдеге жарату процестеріне қойылатын талаптар, сондай-ақ таңбалау мен қаптамаға қойылатын талаптар бар.

Балық пен теңіз өнімдерін сатып алғанда нені білу керек?

Ең алдымен, балықтың балғындығын анықтау керек, атап айтқанда:

  1. Балықтың терісі етке тығыз орналасуы керек, жылтыр және серпімді болуы керек
  2. Балықтағы қабыршақ жылтыр және бүлінбеген болуы керек, егер қабыршақ түсіп кетсе, балық жаңа емес.
  3. Жаңа піскен балықтардың көздері ашық және жылтыр, бұлыңғыр көздер оның жаңа емес екенін көрсетеді.
  4. Стейк еті құрғақ және сарғыш болмауы керек, жаңа піскен балықтың еті тығыз және ылғалды болады.
  5. Жаңа піскен балықтардың желбезектері қызғылт түсті, ал қарында балықтың балғындығын көрсететін қан дақтары болуы керек.
  6. Егер балықтың ақ ет сорттары болса (камбала, хек, қаңбақ және т.б.) оның терісі тегіс, қатпарсыз, етке тығыз іргелес, құрсағында сары аймақтар болмауы керек.
  7. Қызыл балық (қызғылт лосось, форель, ақ балық және т.б.), оны алған кезде ол серпімді болып қалуы керек, майысып, салбырап қалмауы керек, көздері дөңес және жарқын болуы керек.
  8. Жақсы балықтың иісі теңіз немесе балшық сияқты. Ескірген өнімдерде айқын балық иісі бар (кейде аммиак иісі бар). Балық өнімдерін сатып алу кезінде сауда нүктесінің санитарлық-техникалық және гигиеналық жағдайына, қызметкерлердің жеке гигиена ережелерін сақтауы үшін жағдайдың болуына, санитарлық киіммен қамтамасыз етілуіне назар аударыңыз. Егер бұл базар (сауда шатыры) болса, оны қоршау керек, балық пен теңіз өнімдерін мұзы бар сөрелерде немесе тоңазытқыш камераларда сақтау керек. Балық өнімдерін жабдықталмаған сауда орындарынан сатып алмаңыз. Балық өнімдерін өткізу кезінде өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттама (сертификат немесе сәйкестік декларациясы, сапа сертификаты) қажет.

Балық өнімдерін өткізу кезінде өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттама (сертификат немесе сәйкестік декларациясы, сапа сертификаты) қажет.

«Тағамдық өнімдерді таңбалауға қатысты» талаптарына сәйкес келетін таңбалаудың болуы міндетті шарт болып табылады. Барлық ақпарат тұтынушыға орыс тілінде жеткізілуі керек. Егер жапсырма өшірілсе, қайта таспаланса немесе ескі мәтіннің үстінен басып шығарылса, өнім денсаулыққа қауіпті болуы мүмкін. Жапсырмада мыналар көрсетілуі керек: балық өнімінің атауы (мысалы, «балық консервілері»), балық түрінің атауы (мысалы, «қара Гренландия галибуты»), кесу түрі (мысалы, «трасса филесі» », «поллоктың артқы жағы»), өңдеу түрі (мысалы, «салқын ысталған», «ыстық ысталған»), өндірушінің, балық өнімдерін импорттаушының атауы және орналасқан жері.

Кесілмеген балықтар үшін оны өндіру, алу, өндіру ауданы туралы мәліметтер, балық өнімдерінің құрамы және олардың тағамдық құндылығы туралы мәліметтер (өнімнің калориялығы, ақуыздардың, майлардың, көмірсулардың, витаминдердің, макро- және микроэлементтердің мөлшері), өнімдердің салмағы немесе көлемі, өндірілген күні және орау күні, балық өнімдерінің (тірі балықтан басқа) жарамдылық мерзімі және сақтау шарттары туралы мәліметтер, балық өнімдерін мұздату (салқындату) туралы мәліметтер, пайдалану арқылы алынған компоненттердің болуы туралы мәліметтер балық өнімдеріндегі генетикалық түрлендірілген организмдер. Өнімнің таңбалауында балық өнімдерінің Техникалық регламенттер талаптарына сәйкестігі EAC белгісі болуы керек. Жоғарыда айтылғандарға сүйене отырып, сіз жоғары сапалы және қауіпсіз балық өнімдерін оңай таңдай аласыз. Өзіңіздің және жақындарыңыздың денсаулығын сақтау үшін осы ережелер мен ұсыныстарды орындауды ұсынамыз.

Авторлары: Медеу ауданының СЭББ басшысы  Әскербек А., СГБжҚ бөлімінің басшысы Ахмет М.