
Барлық өсімдік токсиндердің арасында улы саңырауқұлақтармен улану бірінші орында. Мұндай жағдайлардың басты себебі-адамдарда қандай саңырауқұлақтарды жеуге болатынын, қандайды жеуге болматыны туралы білімнің жетіспеушілігі. Мұндай улану негізінен жылдың белгілі бір уақытында болады-көбінесе жаздың аяғында және күздің басында. Дегенмен, соңғы уақытта улану жағдайлары үйде мұздатылған саңырауқұлақтарды тұтынумен байланысты және бұл жыл бойы болады.

Егер дұрыс емес немесе дұрыс дайындалмаса улану улы саңырауқұлақтар да (мысалы, сасық саңырауқұлақ, шыбынжұт, жалған саңырауқұлақтар және жалған жаңбыршы) жеуге болатын саңырауқұлақтар тудыруы мүмкін. Саңырауқұлақтарды ағза қиын қорытады. Оларды жүкті және бала емізетін әйелдерге, 8 жасқа дейінгі балаларға (дайындау әдісіне қарамастан), сондай-ақ асқазан-ішек аурулары бар адамдарға (мысалы, гастрит, холецистит, панкреатит және басқалары) тұтынуға кеңес берілмейді, өйткені саңырауқұлақтар бұл аурулардың өршуіне әкелуі мүмкін.

Саңырауқұлақтармен уланудың алғашқы белгілері-жүрек айну, құсу және диарея. Егер сізде саңырауқұлақтарды жегеннен кейін осындай белгілер пайда болса, дереу дәрігерге қаралыңыз, әсіресе егер сізбен бірге тамақтанғандардың барлығында осындай жағдай болса. Жіті саңырауқұлақтармен улану әдеттегі тағамға қарағанда әлдеқайда қиын өтеді.

Саңырауқұлақтармен уланудың алдын алу:
• Сіз жақсы білетін саңырауқұлақтарды ғана жинаңыз. Міндетті түрде сабағымен;
• Саңырауқұлақтарды жинауға барғанда, мүмкіндігінше тәжірибелі саңырауқұлақ жинаушыны шақырыңыз;
• Саңырауқұлақтарды автомобиль жолдарының, теміржол жолдарының бойында, қала шегінде жинамаңыз;
• Саңырауқұлақтардың жеуге жарамдылығын олардың атаулары бойынша анықтамаңыз, өйткені олар әр түрлі географиялық аймақтарда әр түрлі болуы мүмкін;
• Шикі саңырауқұлақтардың дәмін татпаңыз;
• Балаларға саңырауқұлақ бермеңіз;
• Саңырауқұлақтарды кездейсоқ адамдардан сатып алмаңыз;
• Ас қорыту аурулары бар адамдарға саңырауқұлақтарды жеуге кеңес бермейміз;
• Есіңізде болсын, улы саңырауқұлақтардың жеуге жарамды саңырауқұлақтардың жанында өсуі мүмкін және оларға өте ұқсас болады;
• Есіңізде болсын, тіпті жеуге жарамды саңырауқұлақтар дұрыс дайындалмаған және дұрыс сақталмаған жағдайда жеуге жарамсыз және улы болуы мүмкін;
• Есіңізде болсын, тіпті жеуге жарамды, дұрыс дайындалған саңырауқұлақтарды негізгі тағам емес, гарнир ретінде қалыпты мөлшерде жеу керек;
• Сіз жаңа саңырауқұлақтарды тіпті тоңазытқышта бір тәуліктен артық, ал тұздалған және маринадталған саңырауқұлақтарды бір жылдан артық сақтауға болмайды.